Hirek arrow Gyik
EnglishMagyar
Gyik PDF Nyomtatás

Vízum GyIK

Visszatéríthető-e az általam befizetett vízumdíj?

Az ön által befizetett összeg vízumeljárási díj, amelyet minden kérelmezőnek be kell fizetnie. Ez a díj nem visszatéríthető, és ön nem kaphatja azt vissza abban az esetben sem, ha nem tudja igazolni jogosultságát a nigériai vízum megszerzésére. A nagykövetségnek nem áll módjában a vízumeljárási díjat visszatéríteni. Amennyiben ön úgy önt, hogy nagykövetségünkön vagy másutt újabb vízumkérelmet nyújt be, minden kérelem beadásakor ismételten meg kell fizetnie a vízumeljárási díjat.

Miért nem tájékoztattak arról, hogy nem fogom megkapni a vízumot, amikor felvettem a kapcsolatot a nagykövetséggel?

Minden vízumkérelem egyedi elbírálás alá esik. E-mailben, telefonon vagy személyesen kizárólag általános jellegű tájékoztatást tudunk adni a vízumeljárással kapcsolatban, valamint javasolni tudjuk, hogy milyen típusú dokumentumok beadása könnyíti meg önnek, hogy igazolja jogosultságát a vízum megszerzésére. A nagykövetség nem tudja előzetesen megítélni az egyes vízumkérelmek sikerét sem e-mailben, sem telefonon, sem személyesen. A vízumkérelemmel kapcsolatos útmutatás egyértelműen közli, hogy ha ön úgy dönt, hogy nigériai vízumért folyamodik, nincs garancia arra, hogy azt meg is kapja.

Mi a teendőm, ha elveszítem az útelevelemet, benne az érvényes nigériai vízumommal?

Ebben az esetben önnek az új útlevele birtokában új vízumkérelmet kell beadnia, be kell fizetnie a vonatkozó vízumdíjat, és csatolnia kell a rendőrségi igazolást, illetve a további szükséges iratokat.

Személyesen el kell utaznom Magyarországra, ha vízumkérelmet szeretnék beadni?

Nagykövetségünk elvárja, hogy lehetőség szerint minden vízumigénylő személyesen adja be a kérelmét. Felhívjuk figyelmét, hogy futárszolgálatokon (DHL, UPS, Fedex, stb.) keresztül elküldött vízumkérelmeket nem áll módunkban befogadni. Amennyiben ön nem tudja személyesen beadni vízumkérelmét, lehetősége van azt vízumügynökön vagy családtagon/baráton/munkatárson keresztül beküldeni.

Magyar állampolgár vagyok, de Angliában élek és dolgozom. Igényelhetek-e nigériai vízumot Magyarországon, amikor hazalátogatok?

Ebben az esetben önnek a londoni Nigériai Nagykövetségen kell beadnia a vízumkérelmét. A kérelmezőknek általánosságban azt javasoljuk, hogy ott adják be a kérelmüket, ahol állampolgárságuktól függetlenül az idejük nagyobb részét töltik, és amely országgal a legerősebb köteléket tudják felmutatni.

Mit értsek „banki forrásigazolás” alatt?

Ez egy levél az ön bankjától, amelyben a pénzintézet igazolja, hogy önnek elegendő forrás áll rendelkezésére a bankszámláján az utazása finanszírozásához. Amennyiben az utazását vállalat finanszírozza, elegendő, ha ezt az információt a nagykövetségnek írt levélben közli.

Lejárt az útlevelem, de a benne levő vízum még érvényes. Szükséges-e új vízumért folyamodnom?

Nem. Amennyiben a vízuma még érvényes, a két (régi és új) útlevele birtokában elutazhat Nigériába. Győződjön meg róla, hogy a neve, állampolgársága és egyéb személyes adatai megegyeznek a két útlevélben. Amennyiben házasságkötés miatt vagy egyéb okból névváltozás történt, kérjük, legyenek önnél az ezt igazoló iratok (pl. házassági anykönyvi kivonat). 

Mit jelent a „jelenlegi munkaviszony igazolása”?

Ez a munkaadója/vállalata által kiállított levél, amely igazolja, hogy ön jelenleg alkalmazásban áll. A levélnek tartalmaznia kell az ön jelenlegi beosztását, azt, hogy mennyi ideje áll alkalmazásban, és hogy az utazása után ön visszatér ebbe a pozícióba.

Mi a legalkalmasabb időpont a nigériai vízumkérelem beadására?

A kérelmezők nigériai vízumkérelmüket tervezett utazásuk előtt egy hónappal adhatják be. Kérjük, ne adjon be kérelmet több mint két hónappal az utazás időpontja előtt. A vízumkérelem feldolgozása nem vesz igénybe egy hétnél többet, amennyiben az összes szükséges irat beadásra került.

Kötelező-e megvásárolnom a repülőjegyemet a nigériai vízumkérelmem beadása előtt?

A vízumigénylőknek csak repülőjegy foglalást szükséges beadniuk nagykövetségünkre. A kérelmezőknek azt javasoljuk, hogy ne vásárolják meg a repülőjegyüket a vízumkérelem beadása előtt. A repülőjegy megvásárlása nem jelent garanciát arra, hogy a vízum kiállításra kerül, a nagykövetségnek pedig nem áll módjában megtéríteni a repülőjegy árát, amennyiben a vízum nem kerül kiállításra.

Kérelmezhetem-e a vízumom meghosszabbítását a nagykövetségen?

Amennyiben ön az érvényességi ideje alatt nem tudja felhasználni a vízumot, új vízumért kell folyamodnia. Vízumhosszabbítás nem lehetséges a nagykövetségen.

Magyar állampolgár vagyok, de Olaszországban élek és dolgozom. Mivel a vízumelbírálás ideje Magyarországon rövidebb, mint az olaszországi Nigériai Nagykövetségen, beadhatom-e a kérelmemet a budapesti nagykövetségen?

A vízumigénylőknek azt javasoljuk, hogy kérelmüket azon a Nigériai Nagykövetségen adják be, amely abban az országban található, ahol a kérelmező dolgozik és él, azaz amely országgal a kérelmező a legerősebb köteléket tudja igazolni. A kérelmezőknek azt javasoljuk, ne kényelmi szempontok alapján döntsenek a vízum beadásának helyéről.

Kérvényezhetem-e a vízumom meghosszabbítását nigériai tartózkodásom ideje alatt?

A Nigériai Bevándorlási Hivatal szükség esetén meghosszabbítja a vízumot. A hosszabbítás iránti kérelmet a Bevándorlási Hivatal bármely irodájában be lehet adni, amelynek jóváhagyása után az ön vízuma meghosszabbításra kerül.

A kérelmemhez csatolt iratok nem angol nyelvűek. Beadhatom-e őket így is a vízumkérelmemmel?

Minden nem angol nyelvű iratot a nagykövetségre való benyújtás előtt szükséges angol nyelvre lefordíttatni. A főiskolai/egyetemi diplomákat az ön országának külügyminisztériumában felül kell hitelesíttetni. A bankszámlakivonatokat nem szükséges lefordíttatni. Amennyiben azonban ön banki forrásigazolást szerez be a bankjától, ennek a levélnek angol nyelvűnek kell lennie.

Befizethetem-e a vízumdíjat banki átutalással?

Minden vízumigénylőnek egy MKB bankfiókba befáradva szükséges befizetni a vonatkozó vízumdíjat a nagykövetség honlapján leírt módon, és meg kell őriznie a befizetést igazoló nyugtát. Banki átutalást nem áll módunkban elfogadni. 

Mennyit kell fizetnem a vízumért?

Kérjük, hogy a honlapunkon található vízum- és adminisztratívdíj-táblázat alapján járjon el. A vízumdíj bármely MKB bankfiókban befizethető, míg az adminisztratív díjat amerikai dollárban a nagykövetségen kell megfizetni.

Meggyorsítható-e a vízumeljárás különdíj ellenében?

Csak a vízumdíj és az adminisztratív díj alkalmazható.

Az útlevelem hamarosan lejár, de szeretnék vízumot igényelni.

A kérelmezők Nigériába való belépésük időpontjában legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel kell hogy rendelkezzenek.

Felvettem a vízumomat a nagykövetségen, de a határon nem engedtek belépni Nigériába.

A budapesti Nigériai Nagykövetség kizárólag a vízumkérelem feldolgozásáért és a megfelelő vízum kiállításáért felel. A Nigériai Bevándorlási Hivatal munkatársai határozzák meg azt, hogy ki léphet be Nigéria területére.